keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Kasvissosekeitto

n. 200 g palsternakkaa lohkoina
n. 600 g bataattia lohkoina
2 isoa perunaa lohkoina
sipuli lohkottuna
2 valkosipulin kynttä viipaloituna
ripaus oreganoa 
ripaus basilikaa
ripaus timjamia
n. ½ pakettia Koskenlaskija sulatejuustoa kuutioituna

Keitä kasviksia vedessä (vettä saa olla sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät) niin kauan, että ne pehmenevät. Lisää keittämisen aikana sekaan myös mausteet. Älä kaada keitinlientä pois, vaan jätä siitä osa kasvisten sekaan ja säästä loput vedestä keiton ohentamista varten. Soseuta keittovihannekset, millä nyt ikinä saatkaan sen soseeksi (sauvasekoitin, monitoimikone tms.). Lisää tarvittaessa vettä ohentamaan keittoa; tämä on ihan mielipidekysymys miten lirusta keitosta tykkää. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja lisää joukkoon sulatejuustokuutiot. Kuumenna keittoa niin kauan, kunnes juusto sulaa. Huom. kannattaa sekoittaa lopussa keittoa koko ajan, koska muuten keitto kuplii niin, että kuumaa keittoa räjähtelee ympäri keittiötä.


Tämä on ihan oma ohjeeni, jota sovellan aina sen mukaan, mitä kasviksia kaapeista löytyy. Keittoon sopii hyvin myös esimerkiksi porkkana, kesäkurpitsa, parsakaali, kukkakaali yms. Olen joskus lisännyt joukkoon hieman punajuurtakin. Ajan myötä olen myös oppinut, ettei kasvisten määrälläkään ole niin väliä.

Testiryhmäni mielestä sosekeitto on parasta keittoa, mitä voi olla. Vauva-aikana otin keitosta erikseen vauvan annoksen ja lisäsin vasta sitten sulatejuuston muita varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti