tiistai 1. tammikuuta 2013

Luumurusinakeitto

400 g kuivattuja luumuja
runsas kourallinen rusinoita (voi jättää myös halutessaan pois)
1,4 l vettä
1 dl sokeria
loraus sitruunan mehua

SUURUS:
1 dl vettä
2 rkl perunajauhoja

Kaada kattilaan luumut, rusinat, vesi ja sokeri. Keitä seosta niin kauan kunnes luumut pehmenevät. Lisää keittoon sitruunan mehu. Yhdistä suuruksen aineet ja kaada suurus ohuena nauhana keiton sekaan samalla sekoittaen. Kiehauta keitto ja kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.
(Voit myös tehdä kuten minä; nosta luumukeitto tarjoiluastiassa lumihankeen jäähtymään, koska jätät luumukeiton tekemisen viime tippaan ja joulupuuro odottaa jo syömistään...)


Vuoden 2012 joulun teemana meillä oli "panostetaan vuoden 2013 jouluun", joten julkaisen nyt sitä varten luumurusinakeiton ohjeen jo heti alkuvuodesta :) Meillä joulupuuron yhteyteen kuuluu itsestäänselvyytenä luumurusinasoppa ja tämä traditio on lähtöisin oman lapsuuteni jouluista mummoloissa. Lapsena en voinut sietää tällaista "sekametelisoppaa", mutta kummasti se on alkanut maistumaan vanhemmiten. Lapsethan meillä tätä soppaa eivät syö edelleenkään, joten tämä ohje on mitoitettu 6-8 aikuiselle. Joka ainoa vuosi sopan valmistamisen kanssa tulee kiire (kuten tänäkin vuonna) ja nyt en ehtinyt liottamaan luumujakaan etukäteen, vaikka alkuperäisessä ohjeessa niin opastettiinkin. Tänä vuonna opin, ettei luumuja kannatakaan turhaan liotella, soppa onnistuu ilman sitäkin työvaihetta :)
Luumurusinakeiton alkuperäinen ohje on löytynyt kirjasta nimeltä Parasta kotiruokaa (Liimatainen, A. 2000, 5. painos. Helsinki: WSOY).

2 kommenttia: